Rich Hall’s ‘The Dirty South’

In de documentaire ‘The Dirty South‘ Legt Rich Hall de Hollywood-versie van de moderne geschiedenis van Dixie naast de realiteit. Hilarisch natuurlijk (zoals Hall’s samenvatting van Easy Rider: “And than they smoke some pot, and they ride their bikes. They stop to smoke some pot, and ride their bikes some more. After that they smoke some pot, and ride their bikes…etc,etc.”), maar ook leerzaam. Hall introduceert een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de Southern cultuur.

Zo is er in 1960 een film gemaakt over de ‘Scopes Monkey‘ rechtzaak. De zaak betreft een biologieleraar die evolutie onderwees in 1925, wat onwettig was volgens de Butler Act (welke het illegaal maakte om de bijbelse origine van de mens te ontkennen). De film Inherit the Wind maakt gebruik van deze zaak om een parabool te leggen met het anti-intellectuele beleid van president McCarthy.

Inherit the Wind

In 1934 begon Al Capp de satirische comic Li’l Abner. De comic gaat over een fictieve groep hillbillies in Kentucky, en werd gedurende 43 jaar in verschillende kranten gepubliceerd. Met Li’l Abner creëerde Capp de eerste wijdverspreide comic in de VS waarin politiek en sociale kritiek een grote rol speelde.

Lil Abner

Een Reactie op “Rich Hall’s ‘The Dirty South’

  1. Pingback: De Hillbilly | Down in Dixie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s