Stap 1: De auto

Een van de eerste obstakels die je tegenkomt tijdens de voorbereidingen van een tour als de onze is het vervoer. Aangezien het met een grote hoeveelheid bagage fijner is én omdat de Noord Amerikaanse infrastructuur gemaakt is voor de auto lijkt dit de beste keus.

Een auto huren voor drie maanden is niet echt een optie qua kosten: de verplichte verzekering komt op meer dan twee keer zoveel als de huurprijs van de auto zelf. Dus dan maar een auto kopen, wat sowieso leuker is – en wellicht nog wat opbrengt wanneer je hem aan het einde van de reis goed kan verkopen.

Echter, zodra je op het internet de mogelijkheden omtrent het kopen en verzekeren van een auto in de VS voor tijdelijk gebruik door toeristen bekijkt, lijkt het kopen van een auto een welhaast onmogelijke zaak. Op de meeste fora is men het erover eens dat het kopen van een auto geen enkel probleem is, maar dat de ellende begint zodra je de auto wilt verzekeren (wat ook verplicht is in de VS). Zo moet je een adres hebben in de VS, zijn er allerhande verschillen in het afsluiten van verzekering per staat, moet de bestuurder 21 jaar of ouder zijn, je minimaal 2 jaar een rijbewijs hebben, en zo gaat de lijst met problemen nog wel even door.

Gelukkig hebben wij een hele andere ervaring. Twee dagen na aankomst reden wij in onze roestige, benzine-slurpende ’98 Ford Explorer 4L V6 verzekerd en wel Miami uit.

Op internet vonden wij Yoli Wheeler, de fantastische Nederlands-Amerikaanse directrice van het bedrijf Shop USSA (shipping van boten tot onderbroeken vanuit de EU naar de VS en andersom). Zij werd onze gids door het oerwoud in autoland. Zoals eerder aangegeven is het eerste, en grootste probleem het verkrijgen van een adres in de VS wat gebruikt kan worden voor de registratie & verzekering. Wij hebben hiervoor Yoli Wheeler’s adres gebruikt. Tegen een kleine vergoeding ontvangt zij alle papieren en stuurt deze ‘overnight’ naar de plaatst waar wij op dat moment verblijven. Je kan hier bijvoorbeeld ook het adres van de auto dealer voor gebruiken. Eigenlijk ben je er dan al: je moet natuurlijk nog een goede auto vinden, maar dat is opzich niet anders dan in Nederland. Ze hebben geen APK of een dergelijk systeem in de VS, dus een goede inspectie is wel belangrijk. Ook moesten wij alles contant betalen. Het is handig om dat geld al mee te nemen vanuit Nederland, want $3500 schud je niet zomaar uit een Amerikaanse ATM.

Alle andere problemen die wij op internet tegen zijn gekomen behoren tot het rijk der fabelen. Joris heeft net drie maanden zijn rijbewijs; geen probleem. De verzekering afsluiten voor drie maanden; geen probleem. Yoli Wheeler heeft toeristen op dezelfde manier geholpen in een aantal andere staten, dus ook dat is geen probleem.

Speciaal voor de auto en de bijbehorende verzekering vlogen wij naar Miami – ons oorspronkelijke plan was om naar Washington D.C te vliegen. Dat hadden we dus gewoon kunnen doen, ware het niet dat we dan twee dagen aan een heerlijk strand hadden misgelopen.

2 Reacties op “Stap 1: De auto

  1. Leuk weer even te lezen ik zocht jullie info heb wat andere hollanders die interesse hebben in het kopen van auto (of camper) in de VS en er lekker op los gaan rijden, je kan zijn dat ze met wat vragen komen, hopelijk alles goed daar met jullie!! Groetjes uit Florida! van Yoli Wheeler Yoli@shopussa.com http://www.shopussa.com

    • Hey Yoli,

      Met ons alles goed – we zijn verliefd geworden op New Orleans. We zitten er komende April de hele maand, en dan in de hersft weer een maand. Als als goed gaat gaan we er een tijdje wonen!
      Succes met de andere Hollanders, groet uit Rotterdam J&M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s