The Road To Nowhere

De Great Smoky Mountains danken hun naam aan de op rook gelijkende mist die ontstaat doordat warme lucht van de Golf van Mexico heel snel afkoeld in de koudere bergen. De Smokies maken deel uit van de Appalachen, een gebergte dat zich helemaal tot Nova Scotia in Canada uitstrekt.

In deze Great Smoky Mountains ligt het kleine stadje Bryson City aan de Tuckasegee rivier. In Bryson City heeft verhalen verteller Tim Hall het Storytelling Center of the Southern Appalachians opgericht. De missie van het Storytelling Center is het verzamelen, behouden, ten gehore brengen, interpreteren en onderwijzen van de muzikale en orale tradities uit de zuidelijke Appalachen. De verhalen, liederen, recepten en andere gebruiken die van vader op zoon, moeder op dochter en vriend op vriend werden doorgegeven lijken onder invloed van het kapitalisme en de daarmee gepaarde leegloop van kleine dorpjes in vergetelheid te geraken.

Zelf is Tim een kleine, actieve man die lang geleden vanuit Pennsylvania naar het zuiden is getrokken – als the South in je bloed zit, word je niet gelukkig in het noorden. Nog meer dan in de grotere steden, liggen zijn hart en ziel bij de ‘Smokies’ en haar bewoners. In de afgelopen jaren is hij van dorp naar dorp getrokken om de verhalen van toen en nu te horen en zo de specifieke kennis van de bewoners in het gebied te vergaren. Vanuit een tijdelijke ruimte in het centrum van het kleine stadje deelt Tim zijn verzamelde verhalen en muziek in storytelling events en in het wekelijkse radioprogramma Crossroads.

De verhalen die hij vertelt zijn vaak verbonden aan een specifieke gebeurtenis. Zo vertelde hij ons het verhaal ‘The Road To Nowhere’, over het bedrog van de regering die in 1943 begon met het aanleggen van een grote dam en bijbehorend stuwmeer, dat de plaatselijke bevolking niet alleen dwong te verhuizen maar ook de route naar hun kerkhoven afsneed. Kerkhoven zijn erg belangerijk in de Appalachen. Eens per jaar in de lente trekken families naar de graven van hun voorouders voor Decoration Day. Alle graven worden schoongemaakt en voorzien van verse bloemen en planten.

De bewoners werd een nieuwe weg beloofd die naar hun oude woonplaats zou leiden, maar deze is tot op de dag van vandaag niet afgemaakt. Volgens de gemaakte afspraken bouwde Bryson City zelf de eerste 7 mijl van de weg (en zelfs een tunnel) die boven op een berg ophoudt. De belofte die is gemaakt en gebroken is de kern voor de jongste generatie die het gevecht doorzet. Tim draagt door het herhaald vertellen van dit verhaal bij aan de spirit die nodig is om een regering aan zijn beloftes te houden. De activistische tint die in dit verhaal besloten ligt komt in veel van zijn verhalen terug. Zo is Tim niet alleen Folklorist, maar iemand die door middel van hedendaagse verhalen inspireert tot het in leven houden van oude gebruiken.

Beluister een fragment van The Road to Nowhere verteld door Tim Hall.

2 Reacties op “The Road To Nowhere

  1. yippie!!!!!!!!!!!!

  2. Pingback: Dixie in retrospect | Down in Dixie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s