Fiddlin’ and Pickin’

Na het zien van folk art, het luisteren naar verhalen en verstrikt geraakt te zijn in de kudzu in de Smoky Mountains hebben we ons ondergedompeld in bluegrass en old time music. Het Watermelon Park Fest, net buiten het idyllische Berryville in Virginia, is een van de vele bluegrass festivals in de Deep South. In de hitte van de vroege herfst vonden de toeschouwers naast meeslepende muziek verkoeling in de Shenandoah River.

Bluegrass is een sub-genre van country muziek en bestaat uit een mengeling van de muziek die de Schots-Ierse immigranten meebrachten gecombineerd met African-American invloeden van jazz en blues. Bluegrass wordt bijna altijd gespeeld op snaarinstrumenten als de ‘fiddle’ (viool), mandoline, bas, gitaar (bespeeld met een ‘picking’ techniek) en banjo (afkomstig uit Afrika). Net als in de jazz speelt improvisatie een grote rol en wordt de melodie van instrument op instrument overgedragen. Bluegrass werd in eerste instantie ‘hillbilly mountain music’ genoemd. In de jaren ’40 introduceerde de ‘father of bluegrass’ Bill Monroe het genre: “Scottish bagpipes and ole-time fiddlin’. It’s Methodist and Holiness and Baptist. It’s blues and jazz, and it has a high lonesome sound. It’s plain music that tells a good story. It’s played from my heart to your heart, and it will touch you. Bluegrass is music that matters.”

Bill Monroe had de eerste officiële bluegrass band, de Blue Grass Boys uit Kentucky (Kentucky wordt ook wel ‘the blue grass state’ genoemd, naar de veel voorkomende grassoort). Niet alleen de naam van het genre maar ook verschillende termen gelinkt aan de manier van spelen komen van de verschillende leden van de band. Zoals Earl Scruggs met de Scruggs Style, het bespelen van de banjo met drie vingers. Zelf beweerde Earl Scruggs dat zijn leraar Snuffy Jenkins dit had geleerd van Rex Brooks en Smith Hammet in de jaren ’20. De wortels van bluegrass zijn uiteindelijk overal in de zuidelijke staten te vinden en de ontwikkeling van het genre gaat tot op de dag van vandaag door. Films als Deliverance en O Brother, Where Art Thou? hebben het genre steeds opnieuw geïntroduceerd bij het grotere publiek.

Deze films hebben het aura van de hillbilly zo stevig aan bluegrass en old time music gelinkt dat het verbazingwekkend was hoeveel hippies er op het Watermelon Park Fest rondliepen. Niets geen rauwe bierdrinkende mannen met oude, roestende, piepende pick-ups, maar frêle meisjes in batik jurkjes met schaafijs en pancakes.

Zoals de hippies ons bevooroordeelde idee van de toeschouwers hadden veranderd, deed de organisatie dit door niet alleen traditionele bluegrass te programmeren maar ook de jongere generatie, zoals Punch Brothers en Shotgun Party, die naast old time music en jazz ook radiohead en klassiek door laten sijpelen in hun muziek. De grootste uitzondering was de creoolse fiddler en accordeonist Cedric Watson. Hij bracht een beetje New Orleans naar Virginia.

Onze favoriet was het trio Larry Keel, David Via en John Flower met het fantastische lied ‘Moonshine in the moonlight’ (geschreven door Via). Helaas hebben we dat nummer niet kunnen opnemen, maar in het volgende filmpje een uitvoering van Hotwax and the Splinters.

Wel hebben we een ander typisch bluegrass geluid van deze drie mannen. Luister hier naar Larry Keel, David Via en John Flower, die speciaal voor het Watermelon Park Fest een trio vormden.

Een Reactie op “Fiddlin’ and Pickin’

 1. Heée….

  Ik volg jullie reis,voor zover mogelijk(ik raak niet verstrikt in fudzu)dat moet r waanzinnig uitzien,vooral bij volle maan,stel ik me zo voor,met groot plezier,ik vind t dik dat jullie die”blauwe woorden”gebruiken, I allready have listened to radio cross-roads
  en zo direkt naar bijv blue-grass afbeeldingen kan kijken ook ben ik van plan om Harry’s Crews’s boek te kopen.
  Allright! greetings
  also from the other world

  groetjes koos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s