Van trailer tot vinexpaleisje

trailer blikjes

De trailer, mobile home of woonwagen: een in de fabriek gemaakt huis van 5 meter bij 28 meter, uit te breiden tot dubbele en driedubbele breedte. De grote vaste trailer die iedereen wel kent komt af van de paardenwagen waarmee de pioniers rondtrokken en later van de sleurhut, de caravan, die met name voor recreatie worden gebruikt. De trailer is goedkoop, vanaf 20 duizend dollar heb je er een, en is gemaakt van de goedkoopste materialen. Geïsoleerd plaatstaal beplakt met plastic met bijvoorbeeld een houtmotief. De trailer wordt met een truck op de plaats van bestemming neergezet. Dit kan een trailerpark zijn of een stuk privé grond. De trailer heeft een lage aflospremie en is daarmee zeer geschikt voor de armere Amerikaan of het jonge gezin.

Meestal wordt de trailer direct gelinkt aan trailer trash, het stereotype witte arme en asociale Amerikaan. (Harry Crews schrijft in A Feast of Snakes op fantastische wijze over een trailerpark bewoner die aan lager wal geraakt en de Canadese TV serie The Trailer Park Boys portretteert een aantal bewoners in een trailerpark in Nova Scotia op zeer clichématige wijze) De lage maandelijkse aflossing is vaak gunstiger dan het huren van een woning waarbij de eerste en de laatste maand als borg aan het begin betaald moet worden bovenop de eerste maand huur. Ook is het  zo dat de trailer niet in waarde zal stijgen naarmate hij ouder wordt, zoals stevige huizen met een fundering en daken en ramen die daadwerkelijk vastzitten. Het blijkt dat de trailer eigenaar veelal in de val wordt gelokt: het is een slechte investering door bijkomende kosten en de zeer snelle daling van de waarde van het huis op wielen.

trailer usa

trailer workout

Voor de buitenstaander leveren de trailers fascinerende beelden op. Sommige zijn totaal gepimpt met veranda en al, terwijl anderen er als verlaten en uitgewoond bijstaan. Je ziet trailers die netjes zijn onderhouden terwijl anderen het cliché beeld van de trailer bewoner, met veel trucks, brakke banken, plastic speelgoed en kratten bier bevestigen.

trailerpark

trailerpark 2

De trailer wordt niet alleen aan arme mensen verkocht maar wordt vaak ingezet als tijdelijke behuizing, zoals bijvoorbeeld in New Orleans na orkaan Katrina. Ook heeft het concept van de goedkope woning een aantal architectuuropleidingen geïnspireerd om kleine betaalbare woningen te ontwerpen die wel stevig zijn en niet in waarde dalen. Een van deze bijzondere projecten is ontwikkeld bij Rural Studio in Newbern Alabama.

rural 1

rural 2

Rural Studio werd in 1993 gestart door architectuur professoren Samuel Mockbee en Dennis K. Ruth, om een plek te creëren waar architectuurstudenten alles wat zij leerden in de praktijk konden testen en verder uitwerken. Zij misten het contact met de maatschappij en vonden in Newbern de plek waar hun studenten in en met de community projecten konden ontwikkelen. Rural Studio is uitgegroeid tot een plek waar architectuurstudenten uit de hele wereld bij elkaar komen om in de omliggende dorpen (duurzame) projecten te realiseren.

rural 3

rural 4

Een van de specialiteiten van Rural Studio is het 20K House, een huis dat voor 20 duizend dollar wordt gerealiseerd; 10 duizend dollar voor de materialen en 10 duizend dollar voor de bouw. Samen met de bewoner(s) wordt het huis ontwikkeld, en met een aannemer die met dit idealistische project mee wil doen (de aannemer krijgt slechts 5 duizend dollar) wordt het huis uiteindelijk gebouwd. Deze 20K huizen zijn het ideale antwoord op de slechte en snel gefabriceerde trailer. Het zijn juweeltjes die voor een prijs worden gemaakt die iedere trailer bewoner kan ophoesten. Daarbij hebben deze kleine maar fijne huisjes altijd een persoonlijke touch van de eigenaar waardoor het huis niet alleen uniek wordt voor de eerste eigenaar maar waarschijnlijk ook voor de latere bewoners. Wij hebben een aantal van de huizen gezien en denken dat het concept van Rural Studio een hele verbetering is voor de arme Amerikaan. Mocht Rural Studio het ooit op de markt brengen, en mocht het daadwerkelijk aanslaan betekend dat waarschijnlijk het einde van het trailerpark as-we-know-it. Boek nu dus een ticket naar de VS om nog snel een origineel trailerpark te bezoeken!

Een Reactie op “Van trailer tot vinexpaleisje

  1. hey hey, das een gekke aankondiging aan het eind.
    misschien kunnen ze beter een prototype trailerpark conserveren. Ook al eten de buren allang uit hun groente tuin. Het geconserveerde deel krijgt nog steeds Spam, fried chicken en een ‘KEG’ Michelob Golden Draft Light.
    lekker om weer te lezen in jullie blog.
    Jullie genieten nu van nouveau Orleans. Surf and Turf ? Blackened chicken ?

    liefs kaleb

Plaats een reactie