Over Down in Dixie

Van september tot december 2010 maakten wij, curator Maaike Gouwenberg en beeldend kunstenaar Joris Lindhout, een roadtrip door Dixie, Verenigde Staten. Het gebied dat Dixie wordt genoemd bestaat uit de staten Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Tennessee, Mississippi, Arkansas, Texas, Oklahoma, Louisiana, en Kentucky.

Dixie is een van de meest mythische plekken in de westerse wereld. Het boek ‘Gone with the Wind’ (Margaret Mitchell, 1936) verromantiseert de antebellum jaren van het gebied, terwijl ‘Deliverance’ (James Dickey, 1970) een rauw beeld neerzet van door modernisering ingehaalde bergbewoners. Beide boeken zijn met groot succes door Hollywood verfilmd, en hebben op die manier een grote bijdrage geleverd aan het mythische beeld dat van Dixie ontstaan is.

Maar wat houdt de romantiek van ‘moonlight and magnolias’ vandaag de dag in? En is er nog wel plaats voor Hillbillies in de verkapitaliseerde samenleving?
Op deze plek gaven wij een beeld van de andere kant van de mythes – live, vanuit Dixie.

Bij terugkomst van deze roadtrip zijn wij begonnen aan het samenstellen van een tentoonstelling over Dixie waarbij we het literaire fenomeen Southern Gothic als uitgangspunt nemen. Vanaf april 2011 schrijven we op deze blog over het proces van het maken van deze tentoonstelling.

De tentoonstelling zal op 3 september open gaan in 1646, Den Haag en is getiteld What the modern age has gained in civility it has lost in poetic inspiration (naar een quote van Richard Hurd).

april 2011,
Maaike Gouwenberg & Joris Lindhout

De Down in Dixie blog is onderdeel van een groter project waarin wij binnen verschillende culturen kijken hoe Gotiek wordt ingezet als een culturele strategie. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Materiaalfonds.

Fonds BKVB